B1-vitamiini vaegus võib kaasa tuua atsetoonse ainevahetuse, mida on täheldatud suhkruhaigetel juba enne, kui haigus välja lööb (atsetooni leitakse uriinist). Hüpovitaminoosi võib tekitada ka roiskunud rasvade, kala ja liha kasutamine. Kiirkeetjas ja küpsetamisel ning praadimisel B1-vitamiin hävib.

Kui kasutatakse antibiootikume, siis organismis endas soolebakterite abil B1-vitamiini ei sünteesita. Seepärast tuleb olla ettevaatlik antibiootikumide määramisega närvihaigetele ja suurel koormusel harjutavatele sportlastele.

Käärimisseened ja bakterid lagundavad seedekulglas B1-vitamiini ega lase sel läbi sooleseinte imenduda.

B1-vitamiini võib toiduga tarvitada suures koguses, aga süstimisel tekib allergia- ja hüpovitaminoosioht. Kui allergia on kord tekkinud, siis mõnel juhul ei saagi seda ravida (kaasneb allergia ka mõne teise aine või taime suhtes).

Edasi lugemiseks , telli digipakett või osta artikkel
0,99 € Osta artikkel