„Paar päeva pärast seda, kui lasteaias toitlustaja vahetus, tekkis lapsel äga allergia,“ rääkis anonüümsust palunud Tartu naine oma 2,5aastase tütrega juhtunust. „Nahale tekkis üle kogu keha suur lööve nagu maakaart, mis sügeles kõvasti. Kael ja nägu olid lapsel nahast kõrgemaid vorpe täis. See oli väga ehmatav.“

Lastehaiglas ei suutnud arst lööbe põhjust tuvastada. Ema hakkas ise uurima, mida laps sõi. Selgus, et lasteaias pakuti lõunaks keedetud kartulit hakklihakastme ja tomatiga. Algul tundus kahtlane tomat, kuid tütrel polnud kunagi varem mingit allergiat olnud, ka tomati suhtes.

„Kartul oli viimane asi, mida kahtlustada oskasin,“ tunnistas ema. Selgus aga, et uus toitlustaja kasutas sulfideeritud kartuleid, mis võiski olla lapse lööbe põhjuseks.
TTÜ toidutehnoloogia osakonna professor Toomas Paalme ütles, et sulfit võib mõnel inimesel põhjustada teatud tervisehäireid.

„Eestis on viimastel kümnenditel suurköökides levinud praktika, et toitlustusasutused ostavad sisse kooritud ja tükeldatud kartulid, mille säilivuse tagamiseks sobib väidetavalt vaid töötlemine sulfitiga,“ rääkis ta.

Edasi lugemiseks , telli digipakett või osta artikkel
0,99 € Osta artikkel