Siinkohal ei hakka ma pakkuma retsepte kardemoni- ega kaneelisaiadele, mis on Rootsis konkurentsitult esikohal. Aga ka allpool pakutud saiakesed ja koogid on seal populaarsed ning samuti lihtsad teha.

1 rull lehttainast
1,5 dl maasikamoosi
1 muna
tuhksuhkrut

Rullige tainas lahti, jagage noaga neljaks ristkülikuks ning need omakorda kolmurkadeks. Pange iga kolmnurga laiemale otsale moosi ning rullige sarvekeseks kokku. Pange ahjuplaadile, määrige lahtiklopitud munaga ja küpsetage 225 kraadi juures umbes 12 minutit, kuni sarved on pealt pruunikad. Puistake peale tuhksuhkrut.

100 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Vahustage suhkur võiga ja lisage ükshaaval munad. Segage jahu küpsetuspulbriga ja lisage võisegule. Lõpuks pange juurde piim ja segage ühtlaseks tainaks. Valage segu küpsetusvormi ja küpsetage ahjus 175 kraadi juures 35–40 minutit, kontrollides küpsust tikuga.

4,5 dl jahu
1 dl suhkrut
150 g võid
1 muna

Täidiseks

250 g mandlimassi
1 munavalge
mõni tilk toiduvärvi (täidise värviga saab mängida – kollane munapühadeks või roosa väikese tüdruku sünnipäevaks...)

Sõtkuge tainaained ja keerake rulliks. Pange see toidukilesse mässitult vähemalt pooleks tunniks külma. Segage riivitud mandlimass munavalge ja toiduvärviga ning veeretage väikesed kuulid. Rullige tainas lahti, lõigake vormiga ümmargused kettad läbimõõduga umbes 6 cm. Pange igaühe keskele värviline kuulike ning tõstke kolmest kohast tainas täidisele peale. Suruge otsad veidi kuulikese sisse, et jääks hästi kinni hoidma. Küpsetage 175 kraadi juures 10 minutit, kuni värv muutub kuldseks.

150 g tumedat šokolaadi
150 g võid
2 muna
2 dl suhkrut
2 dl jahu
40 g hakitud pekanipähkleid

Glasuuriks

75 g tumedat šokolaadi
2 sl 35% koort

Katteks

40 g hakitud pistaatsiapähkleid

Serveerimiseks

vahustatud koort

Tainaks sulatage šokolaad koos võiga veevannis ja jahutage veidi. Kloppige teises kausis munad ja suhkur. Lisage pekaanipähklid ja šokolaadisegu.

Küpsetage vormis 175 kraadi juures 15–17 minutit ja laske vormis jahtuda. Valmistage glasuur, sulatades šokolaadi koos koorega veevannil.

Katke kook glasuuriga ja raputage peale pistaatsiapähklid. Laske külmas seista vähemalt tunnike kuni üle öö ja serveerige vahustatud koorega.